* Nauka mycia naczyń kuchennych, estetycznego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, zasad zdrowego żywienia, dbania o czystość i higienę w kuchni
* Nauka dbania o czystość i estetykę mieszkania i jego otoczenia.
* Nauka posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości.
* Nauka dbania o czystość osobistą i posiadanej odzieży.
* Poznanie zasad BHP i PPOŻ obowiązujących w pracowni i Warsztacie.
Wartość terapeutyczna:
* Wyrabianie zaradności życiowej i umiejętności zachowania adekwatnego do sytuacji
* Nabycie umiejętności przygotowywania różnego typu potraw i korzystania z przepisów kulinarnych
* Poznanie zasad zdrowego żywienia
* Nauczenie posługiwania się urządzeniami domowymi
* Wyrobienie nawyku dbania o czystość i higienę w kuchni
* Ukształtowanie nawyku porządkowania miejsca pracy, otoczenia i wypoczynku, dbanie o czystość pomieszczeń i sanitariatów, poprawienie samoobsługi w zakresie ubierania się i higieny osobistej
* Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę
* Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej