PRACOWNIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

Nauka przygotowania różnego typu potraw, nauka pojęć i posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi 

* Nauka mycia naczyń kuchennych, estetycznego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, zasad zdrowego żywienia, dbania o czystość i higienę w kuchni


* Nauka dbania o czystość i estetykę mieszkania i jego otoczenia.


* Nauka posługiwania się urządzeniami do utrzymania czystości. 


* Nauka dbania o czystość osobistą i posiadanej odzieży.


* Poznanie zasad BHP i PPOŻ obowiązujących w pracowni i Warsztacie.


Wartość terapeutyczna:


* Wyrabianie zaradności życiowej i umiejętności zachowania adekwatnego do sytuacji

* Nabycie umiejętności przygotowywania różnego typu potraw i korzystania z przepisów kulinarnych

* Poznanie zasad zdrowego żywienia

* Nauczenie posługiwania się urządzeniami domowymi

* Wyrobienie nawyku dbania o czystość i higienę w kuchni

* Ukształtowanie nawyku porządkowania miejsca pracy, otoczenia i wypoczynku, dbanie o czystość pomieszczeń i sanitariatów, poprawienie samoobsługi w zakresie ubierania się i higieny osobistej

* Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę

* Kształtowanie umiejętności w zakresie preorientacji zawodowej